Як виростити столовий буряк солодким

Буряк — не найвибагливіший овоч, тому вирощувати його під силу навіть початківцю. Культура радує коренеплодами для борщів і салатів, а також ніжним листям, яке можна використовувати у літніх стравах. Проте, не завжди врожай цієї культури відповідає очікуванням. Замість соковитих і солодких коренеплодів можна отримати жорсткі, бліді, з твердими прожилками. Чому так трапляється? Вся справа в неправильному виборі насіння і недотриманні правил агротехніки. Розповідаємо, як виростити буряк із насиченим смаком і природною солодкістю.

 

Вплив умов вирощування на цукристість буряка

Вміст цукрів у столовому буряку залежить від сорту і може складати 4–11%. Проте ці показники найвищі із можливих і не завжди можуть бути забезпечені на практиці. Основні причини втрати цукристості:

  1. Неякісний посівний матеріал. Культура легко перезапилюється між сортами та видами. Тому важливо щороку купувати насіння столового буряка у перевірених виробників.
  2. Невідповідна кислотність ґрунту. Оптимальний рівень pH для культури — від 6,5 до 7,5.
  3. Сухість і твердість ґрунту. Без достатньої вологи коренеплоди стають жорсткими та несолодкими.
  4. Брак поживних речовин. Для підвищення цукристості корисно підгодовувати овоч спеціальними речовинами.
  5. Несвоєчасний збір урожаю. Перерослий буряк втрачає свою природну солодкість.

Щоб запобігти втраті цукристості, необхідно уникнути таких факторів ризику.

Що робити, щоб столовий буряк був солодким

Щоб отримати солодкий і соковитий буряк, крім правильного вибору насіння, потрібно дотримуватись таких правил:

  1. Правильно вибрати місце для посадки. Культура добре росте в півтіні, але кращу цукристість він буде мати на сонячній ділянці.
  2. Підготувати ґрунт. Якщо він занадто кислий, варто внести золу, доломітове борошно або яєчну шкаралупу. Надмірно лужну землю можна підкислити торфом або курячим послідом. При посіві не треба використовувати свіжий гній, адже він насичує землю азотом. Це призводить до активного росту бадилля і зменшення цукристості коренеплодів. Краще вибрати перегній або компост, які покращують структуру ґрунту без негативного впливу на смакові якості буряка.
  3. Проводити помірний полив. В суху погоду достатньо зволожувати грядки раз на три дні. Після поливу бажано розпушувати міжряддя або використовувати мульчування (соломою, сіном, тирсою).
  4. Підживлювати культуру. Можна це робити на початку та в кінці червня настоєм кропиви. Через 2-3 тижні після першого проріджування буряк поливають розчином золи та кухонної солі (2 склянки золи + 1 ст. л. солі на 10 л води). Для покращення смаку та підвищення вмісту цукрів корисні борні добрива (10 г борної кислоти на 10 л води).

Якщо дотримуватися цих простих рекомендацій, урожай буде не лише багатим, а й смачним і корисним.