Чи готові фортифікації поблизу Покровська? Що з евакуацією та водопостачанням? Інтервu0027ю з головою міста

Чи готові фортифікації поблизу Покровська? Що з евакуацією та водопостачанням? Інтервu0027ю з головою міста

Начальник МВА Покровська Сергій Добряк. Фото: «Новини Донбасу»

Російська армія активно наступає на кількох напрямках фронту. Однією з проблемних ділянок є Покровський напрямок. Після окупації Очеретиного росіяни прагнуть прорватися до траси Покровськ — Костянтинівка. Під ударом опиняються міста Донеччини, які раніше були умовно «тиловими» — Селидове, Мирноград і найбільше з них — Покровськ.

Це місто стало важливим логістичним хабом для ЗСУ, його вже обстрілювали, але тепер лінія фронту поступово наближається. Чи готовий Покровськ до нових викликів? Чим живе місто сьогодні? «Новини Донбасу» обговорили це з начальником військової адміністрації Покровська Сергієм Добряком.

— Скільки людей було у місті до початку повномасштабного вторгнення? Скільки їх зараз? Чи переважають серед них пенсіонери? І чи багато дітей?

— До повномасштабного вторгнення Росії у нашій громаді було 86 тисяч людей. Нині у нас майже 52 тисячі, точніше, 51 800. З них 12 400 — вимушені переселенці, які поживають безпосередньо в нашій громаді. Щодо дітей, то в громаді залишилося 60%, а 40% виїхали разом із сім’ями.

— Покровськ дедалі частіше зазнає обстрілів. Чи їдуть зараз люди масово з міста? Чи організовано евакуацію?

— З першого дня у нас організовано обласний евакопункт, де працює евакуаційна комісія, включно з нашими співробітниками. Раз на вісім днів вирушає евакуаційний поїзд до Рівненської області. Тож евакуація у нас не припинялася. Були хвилі, коли люди поверталися і знову виїжджали масово. Наразі евакуація йде за планом. У середньому відтік становить близько 500-540 людей на місяць.

— У якому стані перебуває місто зараз? Які райони найбільш зруйновані?

— Центральна частина міста зруйнована достатньо сильно, включно з центром також зазнало руйнувань селище заводу.

Чи готові фортифікації поблизу Покровська? Що з евакуацією та водопостачанням? Інтервu0027ю з головою міста

Наслідки обстрілів Покровська військами РФ. Фото: «Новини Донбасу»

— Освітні, спортивні заклади та дитячі садки працюють лише онлайн. Чи є ті, які працюють офлайн? Як щодо інших соціальних об’єктів, наприклад, лікарень? Чи постраждали вони від атак російської армії? Чи вистачає лікарів?

— Усі освітні, спортивні та культурні об’єкти працюють лише онлайн. Жоден із них не працює офлайн. Щодо постраждалих лікарень, так, постраждала центральна лікарня, відома як «залізнична лікарня». Там вікна були пошкоджені двічі внаслідок обстрілів і двічі доводилося міняти шибки. Щодо лікарів, то це системна проблема як для України, так і для Донецької області загалом. До початку широкомасштабної війни ми також мали дефіцит медиків, зокрема сімейних лікарів — це факт. Нині спостерігаємо незначний відтік, але маємо 50% лікарів від необхідної кількості.

— Найголовніша проблема, про яку повідомили місцеві жителі, — відсутність водопостачання. Яка зараз ситуація з водою у місті та які перспективи?

— Після того, як російські окупанти зруйнували дамбу на Карлівському водосховищі й ми втратили це джерело питної води, ми змогли створити альтернативне джерело завдяки підтримці та заздалегідь продуманій політиці, зокрема обласної військової адміністрації, партнерів із Червоного Хреста та Мирноградської міської адміністрації. Зараз у нас вода за розкладом: три години за п’ять. Ми також продовжуємо бурити свердловини, щоб цілком перейти до автономного водопостачання. У нас зараз понад 300 свердловин, і наша мета досягти хоча б 500. Це включає як приватні, так і міські свердловини, які бурили самі містяни та за допомоги донорів, таких як Water Mission та «Карітас». Найближчим часом ми плануємо буріння ще 6 свердловин. Впевнений, що спільними зусиллями ми впораємося із цим завданням.

Чи готові фортифікації поблизу Покровська? Що з евакуацією та водопостачанням? Інтервu0027ю з головою міста

Покровськ. Фото: «Новини Донбасу»

— Ще однією проблемою, про яку говорили місцеві жителі, є раннє припинення роботи міського транспорту. Чи може місцева влада вплинути на цю ситуацію?

— Я гадаю, що в деяких випадках ми зможемо це зробити. Наприклад, можна продовжити час роботи на певних маршрутах індивідуально та точково, щоб забезпечити транспортування з роботи. Я вважаю, що це можливо за обраними маршрутами.

— Як захищений Покровськ з огляду на будівництво оборонних споруд? Жителі міста кажуть, що укріплення є у бік Дніпропетровської області. Однак з боку окупованої частини Донецької області масштабного будівництва немає. Чи виділяли кошти з міського бюджету на будівництво фортифікацій?

– Зрозуміло. Можливо, містяни їздять у бік Дніпра, але не в бік окупованої частини, тож вони не мають змоги побачити, що будується. У Покровському районі ведеться будівництво високоешелонованої організаційної оборони як міста, так і району. Ресурси виділяють з кількох джерел: державного бюджету, регіонального бюджету та місцевих бюджетів. Щодо безпосередньо лінії оборони, яка будується поблизу міста Покровська, вона визначена військовим керівництвом. Ми вдячні соціально-відповідальному бізнесу за фінансування цього проєкту. Щодо можливих витрат на оборонні споруди з місцевого бюджету, то ми виділили 13 мільйонів гривень на матеріали, які зберігатимуться у матеріальному резерві. Якщо вони знадобляться, то будуть оперативно передані військовим.

– Як зараз наповнюється бюджет міста? Насамперед з яких податків? Чи можна дізнатися про конкретні цифри?

— Я виділив би два основні джерела. Перше джерело незмінно існувало до війни й у воєнний час — це бюджетоутворювальне підприємство шахтоуправління «Покровське», яке входить до компанії «Метінвест». Майже 75% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) надходить від цього підприємства. Також значний внесок у бюджет роблять наші фермери, соціально відповідальні підприємці та великі сільськогосподарські підприємства, які збільшили оплату за землю втричі. Це не лише відсотки, а й фактичні суми, які люди почали сплачувати. Тому я виділив би ці два джерела бюджету.

Чи готові фортифікації поблизу Покровська? Що з евакуацією та водопостачанням? Інтервu0027ю з головою міста

Покровськ. Фото: «Новини Донбасу»

— Як працює програма «ЄВідновлення» у місті? Скільки заявок надійшло?

— Наша громада активно працює над цим питанням та допомагає нашим жителям. Щодо зруйнованого житла, у нас подано 67 заявок, з яких опрацьовано 49. Це означає, що 49 сімей отримали сертифікати на загальну суму майже 68 мільйонів гривень (67 млн 700 тис. грн). Щодо пошкодженого житла заявок подано більше — лише 556, з яких опрацьовано 366 на суму майже 30 мільйонів гривень. Зруйнованого приватного житла заявлено понад 500 випадків. Однак виникають проблеми. Ця проблема не є унікальною для нашої громади. У районі Покровського та в селах багато хто не має права власності. Раніше до цього ставлення було не дуже критичним. Тому більшість людей зараз відновлюють документи або вирішують питання зі спадщиною, що сповільнює процес. Якщо людина має право власності на квартиру або будинок, отримання сертифіката займає близько двох місяців. Так, саме так.