ВККС затвердила склад Громадської ради міжнародних експертів

ВККС затвердила склад Громадської ради міжнародних експертів

   Михайло Жернаков, доктор юридичних наук, сторінка ФБ.

    А тепер хороші новини. Днями Вища кваліфікаційна комісія суддів України затвердила склад ГРМЕ — Громадської ради міжнародних експертів, яка допомагатиме відбирати 25 нових суддів ВАКС (Вищий антикорупційний суд).

Новина хороша як мінімум з двох причин. Перше — персональний склади Ради, про нього трохи пізніше.

   Друге — це повернення до формату "6 із 6", або "всі міжнародники" в комісії, яка допомагає здійснювати суддівські добори в Україні. Про це трохи детальніше.

ГРМЕ в такому складі грала ключову роль у створенні ВАКС в 2018-2019 роках. Вона мала фактичне повноваження викинути з конкурсу недоброчесних кандидатів. Це був перший і на сьогодні фактично єдиний приклад суддівського добору, до якого майже не було претензій. І зараз, за майже 5 років діяльності, ВАКС переважно зберігає репутацію доброчесного і компетентного (якими і повинні бути всі судді і суди в Україні).

   Після того, на жаль, формулу міжнародних комісій сильно "розмили". І, наприклад, ВРП і ВККС перезавантажували вже комісії формату "Етичної ради", або "3+3". В таких комісіях разом з трьома міжнародниками і їхніми стандартами завжди були троє делегатів від українських судів/політикуму, з їхніми інтересами і практиками. І, попри наявність переважного голосу міжнародників, резульат все і одно був компромісом між старим і новим, стандартами і рішаловом, ЄС і совком.

Відновлення ГРМЕ в такому форматі — це хороша можливість подивитися на одну і іншу практику і порівняти. І використовувати в подальшому кращий формат, як мінімум допоки в українського суду не буде позитивного балансу довіри. А важливих доборів у нас в наступні місяці-роки хоч відбавляйте. Тільки Вищий адмінсуд (той що замість ОАСК) і Верховний Суд чого варті.

Якщо це не зробити нормально зараз — то за нашого життя ми вже наряд чи це зможемо.

   Так що процес надважливий, слідкуємо дуже уважно.

Отже, склад ГРМЕ:

• Mepi К. Батлер — прокурорка зі Сполучених Штатів Америки.

• Роберт Гайн Брукхайзен — адвокат з Нідерландів.

• Ґабріелє Юодкайте-Ґранскієне — суддя з Литви.

• Норман Аас — юрист з Естонії.

• Джон Дж. О’Салліван — суддя у відставці зі Сполучених Штатів.

• Джесіка Лот Томпсон — юристка з Канади.

  Дехто з експертів вже має значний досвід в Україні, зокрема Роберт Брукхайзен був членом Конкурсної комісії, що оновлювала ВККС.

На 25 позицій в 2 палатах ВАКС претендують 238 кандидатів.

Вже найближчими днями ВККС вирішуватиме питання про їхній допуск до конкурсу.