Хочемо до листопада розробити мирний план — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський. ОПУ

Україна спільно з партнерами вже почала розробляти мирний план на основі всіх пунктів української "формули миру" і планує закінчити роботу над ним до листопада цього року.

Про це в інтерв'ю індійським ЗМІ заявив президент України Володимир Зеленський.

За його словами, 22 серпня пройшла велика перша онлайн-зустріч між Україною та партнерами після літнього Саміту миру.

"Почали команди працювати, почали розробляти повністю план. Як я і говорив, ми хочемо до листопада розробити план на основі всіх пунктів ("формули миру", — ред.)", — сказав президент.

Зеленський також вважає, підхід України, враховуючи кроки на полі бою та дипломатичному напрямку, — ближчий до миру, ніж будь-які інші пропозиції.

"Бо цей шлях дуже складний, а всі інші пропозиції, які ви чули від багатьох країн світу, я вважаю, що на сьогодні все, що звучить – це політичні заяви. Це не шлях, це не формули. Це ніяка не конкретика. Хтось каже, що завершить війну за пів року, хтось за рік, третій – за добу, четвертий каже, що війна закінчиться у 2026 році, коли економіка РФ впаде", – сказав він.

Президент, коментуючи мирні плани інших країни, зазначив, що це лише аналітичні, експертні та політичні заяви, але "ні у кого немає жодного плану".

"Хто б не казав, що "ми за дипломатичне рішення, я завжди підтримаю. Ми всі хочемо, щоб жоден наш солдат не гинув, жодна наша людина. Але ви ж не можете з ґвалтівником і маніяком домовлятися і казати: "Так, ми розуміємо, що ти зґвалтував вже 15 людей, а ще 30 вбив, але поговорімо. Ну-ну-ну, більше так не роби". Так не працює з цією людиною. Він не боїться політичних залякувань, я про Путіна", — сказав Зеленський.

Він також зауважив, що президент Росії Володимир Путін не боїться "політичних залякувань", а на дипломатичні кроки він відповідає черговими ударами по Україні та вбивствами українців.

"Коли ви кажете "дипломатія", — я тільки "за". Тільки у дипломатії я б хотів побачити конкретні кроки і щоб це було не коштом 30% нашої держави і не за рахунок нашого населення. Якщо є такий план, — ми тільки "за", — сказав Зеленський.